Chleb żytni na zakwasie razowym

Chleb żytni na zakwasie razowym

Składniki :

  • 5 szklanek mąki żytniej lub razowej
  • 2 łyżki soli i ciepła woda ok. 5 szklanek ( w takiej ilości aby masa była gęsta)
  • Wyhodowany zakwas

Sposób przygotowania:

Zakwas:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
  • Zakwas hoduję przez 7 dni

Codziennie odlewam połowę i dodaję wodę z mąką. Wtedy zakwas nabiera siły.

Chleb

Do zakwasu dodaję mąkę , lekko ciepłą wodę i 2 łyżki soli . Mieszam ze sobą wszystkie składniki. Aby masa nie przylepiała się ręce moczę w wodzie. Przygotowaną masę wkładam do foremek i zostawiam na 3 -4 godziny aby masa wyrosła.

Przed upieczeniem powierzchnię chleba smaruję wodą. Piekę przez ok. 50 min w temperaturze 180-190 stopni.