Chleb żytni na zakwasie razowym
Składniki :
- 5 szklanek mąki żytniej lub razowej
- 2 łyżki soli i ciepła woda ok. 5 szklanek ( w takiej ilości aby masa była gęsta)
- Wyhodowany zakwas
Sposób przygotowania:
Zakwas:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
- Zakwas hoduję przez 7 dni
Codziennie odlewam połowę i dodaję wodę z mąką. Wtedy zakwas nabiera siły.
Chleb
Do zakwasu dodaję mąkę , lekko ciepłą wodę i 2 łyżki soli . Mieszam ze sobą wszystkie składniki. Aby masa nie przylepiała się ręce moczę w wodzie. Przygotowaną masę wkładam do foremek i zostawiam na 3 -4 godziny aby masa wyrosła.
Przed upieczeniem powierzchnię chleba smaruję wodą. Piekę przez ok. 50 min w temperaturze 180-190 stopni.