Pierogi z łososiem i koperkiem
Ilość: 40 sztuk
Składniki:
- Ciasto pierogowe ( 3 szklanki mąki + gorąca woda )
- 200 g świeżego filetu z łososia , bez skóry
- 3 łyżki drobno posiekanego koperku ( + do posypania)
- Pieprz i sól
- Kilka kropel soku z cytryny
Sposób przygotowania pierogów z łososiem i koperkiem:
Ciasto pierogowe:
Mąkę mieszam z wodą i solą . Wygniatam ciasto. Wałkuję.
Nadzienie:
Łososia dokładnie myję pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Sprawdzam czy nie ma ości. Drobno siekam nożem . Dodaję koperek, pieprz i sól. Na koniec skrapiam odrobiną soku z cytryny i dokładnie mieszam.
Porcje nadzienia układam na krążkach ciasta pierogowego i zlepiam brzegi. Gotowe pierogi wrzucam do wrzącej wody i gotuję 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podaję posypane koperkiem.