Pierogi z łososiem i koperkiem

Pierogi z łososiem i koperkiem

Ilość: 40 sztuk
Składniki: 

  • Ciasto pierogowe ( 3 szklanki mąki + gorąca woda )
  • 200 g świeżego filetu z łososia , bez skóry
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku ( + do posypania)
  • Pieprz i sól
  • Kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania pierogów z łososiem i koperkiem: 

Ciasto pierogowe:

Mąkę mieszam z wodą i solą . Wygniatam ciasto. Wałkuję.

Nadzienie:
Łososia dokładnie myję pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Sprawdzam czy nie ma ości. Drobno siekam nożem . Dodaję koperek, pieprz i sól. Na koniec skrapiam odrobiną soku z cytryny i dokładnie mieszam.

Porcje nadzienia układam na krążkach ciasta pierogowego i zlepiam brzegi. Gotowe pierogi wrzucam do wrzącej wody i gotuję 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podaję posypane koperkiem.