Dietetyk, Psycholog – Anita Tomasik
Psycholog , dietetyk
Ukończyłam pięcioletnie studia magisterskie na Uniwersytecie Opolskim otrzymując dyplom magistra psychologii oraz trzyletnie studia dietetyczne w Niepublicznej Wyższej Medycznej we Wrocławiu.
Doświadczenie zawodowe w żywieniu człowieka zdobywałam podczas praktyk w placówkach takich jak :
- Przedszkole
- Publiczny Samodzielny Zakład Opieki Zdrowotnej, Wojewódzkie Centrum Medyczne
- Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej
- Poradnia Układu Pokarmowego i Chorób Metabolicznych
Doświadczenie w zawodzie psychologa zdobywałam podczas praktyk w Przychodni Specjalistycznej Medyk oraz podczas stażu psychologa w międzynarodowym Ośrodku Terapii i Rehabilitacji Uzależnień i Chorób Cywilizacyjnych.
Praca ta pozwoliła mi zrozumieć problemy i potrzeby ludzi w różnym wieku. Swoją wiedzę wykorzystuję układając zbilansowane jadłospisy, plany żywieniowe oraz stosując indywidualne podejście dla każdego . Swoją wiedzę staram się aktualizować i uzupełniać śledząc badania i konferencje.
Poradnia dietetyczna
W mojej poradni dietetycznej przed pierwszą wizytą zalecam przygotować dzienniczek żywieniowy, czyli spis wszystkich produktów, potraw i płynów jakie spożyliście Państwo w ciągu ostatnich 3-5 dni. Dzienniczek proszę przynieść na pierwszą wizytę. Prowadzenie dzienniczka pozwala na dokonanie wstępnej oceny nawyków żywieniowych.
Zalecam wykonanie lub zabranie ze sobą aktualnych wyników badań kontrolnych: morfologii krwi, poziomu cholesterolu (LDL, HDL), trójglicerydów, hormonów tarczycy (TSH), poziomu glikemii.
Jest to istotne zwłaszcza w przypadku występowania przewlekłych chorób takich jak cukrzyca, nadciśnienie, zespół metaboliczny, otyłość, niedoczynność, nadczynność tarczycy itp.
Czym charakteryzuje się dobry dietetyk ?
- Ma na uwadze zdrowie Klienta
- Stosuje indywidualne podejście dla każdego
- Motywuje do zmian i pracy nad sobą
- Wspiera w zmianie nawyków żywieniowych
- Edukuje w przystępny sposób